Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” din Mogoșoaia găzduiește, în Galeria Cuhnia, pe parcursul lunii mai, expoziția „GÂNDURI și studii”. Autoarea lucrărilor este Maria-Ilinca ȚOȚA, o artistă care, deși foarte tânără, a dobândit deja vizibilitate în lumea artei plastice bucureștene, aflându-se deja la a treia expoziție personală (ce se adaugă câtorva zeci de expoziții de grup și la peste 200 de participări la concursuri și competiții internaționale, naționale și locale).
Studentă a Universității din București în domeniul Arte Vizuale (programul de studii Artă Sacră), Ilinca a obținut, în urma unei candidaturi dificile, finanțarea federală rusă pentru șapte ani, pentru a urma cursurile programului de studii Pictură de Șevalet al prestigioasei Academii Imperiale de Artă din Sankt Petersburg (Ilia Repin), considerată cea mai serioasă școală de pictură de șevalet din lume. Este notabil faptul că de mai bine de jumătate de secol, nici un student român nu a mai reușit să acceadă la această importantă instituție de învățământ.
Pasionată de frumos, punându-mi întrebări și încercând să le aflu răspunsurile, am realizat câteva lucrări, pe care le-am adus laolaltă, sub semnul acestei expoziții Gânduri & studii, bucurându-mă de oportunitatea de a expune într-un loc atât de greu de istorie, precum Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Expoziția de față este alcătuită din încercările mele de a înțelege formele și de a învăța ce se ascunde sub percepția aparentă a ochiului, de a descoperi ceea ce se vede în profunzime.
Am adus pe simeze schițe si studii după motive anatomice, dar și căutările mele pentru rezolvarea unor probleme compoziționale și cromatice. Pot spune ca cel mai mult mă bucură parcursul, procesul realizării unei lucrări, problemele care apar și soluțiile la care mă provoacă, toate fragmentele care se asamblează spre a-și găsi locul rânduit, să se încadreze în puzzle-ul final. Mă bucur că acum pot fi văzute lucrările mele de către public și nădăjduiesc ca, prin descoperirea lor, oamenii să regăsească în ei o parte din bucuria pe care am trăit-o și eu, lucrând la ele.
Maria-Ilinca ȚOȚA | www.ilinca.art
Expoziția de față a fost gândită ca o selecție a celor mai reprezentative studii de grafică ale autoarei, de către curatorul Mădălina MIREA, coordonator al programului cultural al Centrului de Cultură de la Palatul Mogoșoaia. Lucrările au fost grupate într-o secțiune repartizată în cele două buzunare laterale ale Cuhniei Voievodale – una cu portrete și nuduri (studii anatomice) și una cu schițe de drapaj. Spațiul central găzduiește o lucrare de dimensiuni ample (300 x 200 cm), încadrată de schițele și studiile adiacente, folosite în timpul pregătirii piesei centrale. Lucrarea înfățișează ”Procesiunea cu Vlad al III‑lea Vodă Țepeș, suita domnească și soborul în Cetatea Târgșor” și a fost elaborată între anii 2019 – 2020. Este expusă pentru prima dată publicului și impresionează nu doar prin tema exotică, dimensiunea impozantă și bogăția cromatică – cât mai cu seamă prin finețea detaliilor fiecărui personaj, prin tratarea în filigran a tuturor elementelor grafice și anatomice, fiecare putând fi practic admirat, analizat și apreciat și individual, ca și când ar fi câte un portret căruia i s-a acordat întreg tratamentul pictural cuvenit, deși armonia vine tocmai din așezarea în format a „cetelor” respectiv familia voievodului – Doamna Ilona Nelipic, domnița Zaleska mezina cu beizadelele (Radu, Vlad, Mihail și Mihnea „cel Rău”), ceata oștenilor și garda domnească soborul cu arhidiaconul, starețul Turnului și vlădica, apoi poporul, târgoveții, cerșetorii.
Expoziția „GÂNDURI și studii” se vizitează deja începând de duminică, 25 aprilie și va fi deschisă pe tot parcursul lunii mai.
Sâmbătă 8 mai, ora 15, va avea loc deschiderea oficială a expoziției, prilej cu care vă invităm și la un microrecital de muzică clasică, susținut de membri ai ansamblului Domino Arte. Tineri interpreți ne vor propune piese ce acoperă un repertoriu divers, de la muzică clasică, la muzică folk.
Vă așteptăm, cu drag