În perioada 3 – 20 aprilie 2025, Galeria Cuhnie a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, va găzdui expoziția de pictură „SERENE CATALYST” a artistului Tudor Cristian Dobrescu, curator Adina Rențea.
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 5 aprilie 2025, ora 13:00.
„Expoziţia Serene Catalyst este prima expoziţie personală a tânărului artist român, Tudor Cristian Dobrescu, într-un muzeu din România. Cu studii la Maastricht şi Haga, cunoscut în străinătate şi foarte puţin acasă, cu participări la expoziţii în galerii de artă din Europa şi Japonia, parcursul artistic al lui Tudor Dobrescu este influențat de experiențele personale și culturale pe care le-a trăit de-a lungul anilor: studiile la Școala de Arte Frumoase „Nicolae Tonitza”, unde a învățat bazele artei tradiționale, şi-a dezvoltat primele tehnici, iar, mai apoi, anii petrecuţi în Olanda, la Maastricht şi Haga, care l-au expus curentelor artistice contemporane. S-a simţit atras de expresionismul abstract, de tehnicile de reprezentare plastică moderne, precum şi de arta digitală.
Un alt element important al formării sale personale şi artistice a fost contactul cu influențele Estului. Practicând Aikido, a învățat echilibrul dintre disciplină și creativitate, lecții care se reflectă în lucrările sale. De asemenea, călătoriile în India şi Japonia au avut un impact profund asupra viziunii sale artistice, conectându-l la o dimensiune spirituală și simbolică care i-a deschis noi perspective artistice.
De curând, arta lui Tudor Dobrescu fost tranzacţionată şi pe teritoriul României, nu numai în străinătate.
Oscilând între figurativ și abstract, creația lui stă, în primul rând, sub semnul ambiguității, fiind mereu preocupată de relațiile dintre realitate, memorie și reprezentarea prin artă a libertăţii de exprimare. Cu o tendință nedisimulată de a ilustra vizibilul și invizibilul care-i domină picturile abstracte, lucrările lui sunt concepute printr-un proces iterativ de adăugare și eliminare, de înlocuire și amestec a straturilor succesive de culoare, în care trecutul și prezentul trăiesc simultan, în care coexistă tradiţie, inovaţie şi spiritualitate.
Cele peste 50 de lucrări prezente în expoziţie subliniază un discurs plastic care pune accent pe ideea continuă, neîntreruptă a materiei artistice, pe raportul dintre tradiţie şi inovaţie, dintre prezent şi viitor. Caracterul original al artei lui stă, deopotrivă, în idee, cât şi în soluţii. Astfel, şi-a configurat o viziune si un stil, ambele inconfundabile, bazate pe o filosofie unde a exista nu este aidoma cu a fi.
O influență majoră în arta lui Tudor vine din cultura asiatică, în special prin explorarea conceptului de GANAS – războinicii și protectorii divini ai lui Shiva. Împreună cu Dvarapalaşii – gardienii templelor din India – aceste figuri simbolizează forțele care protejează spațiul sacru, dar care, în același timp, provoacă transformarea. În creațiile lui, acești protectori devin o metaforă a limitelor dintre cunoscut și necunoscut, provocând privitorul să pătrundă în acest spațiu de haos creativ și de schimbare.
Plăsmuiri ale unor emoţii şi trăiri personale profunde, indiferent de tematica abordată, lucrările lui Tudor Cristian Dobrescu reprezintă o modalitate de căutare a puterii de sine, care oscilează între reflecțiile interioare și tensiunea existenţială a realităţii.”
Adina Rențea, critic de artă
Evenimentul este accesibilizat pentru persoane cu dizabilități auditive.
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.
Parteneri media: AGERPRES, Amos News, Radio Trinitas și Jurnal de București.