Comunicat de presă SALONUL DE ARTĂ

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov organizează, în perioada 4-15 decembrie 2024, la Galeria Ghețărie, cea de-a II-a ediție a expoziției SALONUL DE ARTĂ AL PROFESORILOR DIN JUDEȚUL ILFOV.

 

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 11 decembrie 2024, ora 10:00.

 

„André Malraux spunea despre romani că erau atei, dar superstițioși, dându-l exemplu pe Cezar, care „nu credea în zei, dar credea în Roma”. Interpretarea sacră a realității, cu sau fără conținut moral, începând de la spațiu, timp și până la acțiuni ori rezultatele acestora, este un factor identitar al nostru ca oameni.

Dincolo de a fi „maladie constitutivă” sau subiect de natură antropologică, numinosul se poate constitui și în temă artistică, respectiv muzeologică. Ediția din 2024 a Salonului (titulatură exactă) aduce în prim-plan ideea de transcendență, în ipostaze teozofice, teologice sau cotidiene. Este vorba despre formularea artistică a unor interogații privind faptul de a fi, de a exista în raport atât cu cele văzute, cât și cu cele nevăzute.

Expozanții nu sunt doar artiști, absolvenți ai unor instituții de învățământ superior în acest domeniu, ci și profesori, adică formatori ai generațiilor viitoare de „sacerdoți ai imaginilor”. Expoziția reunește lucrări extrem de diverse, realizate după chipul și asemănarea celor care le-au creat, dar complementare din punct de vedere tematic. Organizată în perioada sărbătorilor de iarnă (numite popular „Cârnilegile”), aceasta reprezintă un veritabil dar pentru iubitorul de artă, pelerinul cultural sau vizitatorul ocazional.

Important, consideră criticul de artă, este faptul că artiștii nu au lucrat special pentru acest proiect tematic, ci conform propriilor idei creatoare, fondul de lucrări determinând tema (respectiv, titlul) și nu invers. Nu în ultimul rând, importanța culturală a evenimentului propus de organizatori, parteneri și participanți depășește granițele esteticului, contribuind la rezistența prin cultură în fața multiplelor provocări diurne subculturale, uneori chiar anticulturale, majoritatea de proveniență consumeristă ori hibridă”.

Mihai Plămădeală, critic de artă și curator al expoziției

 

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00.

 

Parteneri media: Agerpres, Trinitas TV, Radio Trinitas, Timpul, Amos News, Jurnal de București.