Sâmbătă, 2 septembrie 2023, de la ora 10:00 se va deschide la Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția de artă decorativă intitulată „Introducere în universul sticlăriei utilitare românești” a artistei Maria Panțur, curator Ioana Stelea.
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, ora 15:00.
Maria Panțur este artist vizual, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Arte Decorative București, secția Sticlă și viitoare studentă în anul 3 a Școlii Doctorale din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Expoziția personală a artistei aduce la cunoștință publicului primii doi ani ai cercetării, în cadrul unui doctorat profesional dedicat sticlăriei utilitare românești, accentul principal fiind pus pe tehnica suflării sticlei.
Mesteșugul, complex, necesită eforturi și multă pasiune pentru a fi deslușit, pentru a trece de acest discomfort termic (sticla se topește la 1100-1200 °C) și pentru a-i înțelege mecanismele, timpul ei de lucru.
„Sticla te obligă să fi aici, are nevoie de prezență 100%, să fie înțeleasă, să simți când trebuie să o mai încălzești, când și cât trebuie să sufli pentru a forma o bulă, să nu clipești într-un moment inoportun.” Ioana Stelea
Expoziția „Introducere în universul sticlăriei utilitare românești” invită privitorii să exploreze fascinantul material vitros, apărut aproximativ în anul 4500 î. Hr. în Egiptul Antic, să înțeleagă traiectoria globală în raport cu cea națională și să observe reproduceri după vase elenistice, romane, precum și vase tradiționale românești, lucrate în diverse medii (la Universitate sau într-o fabrică), cu diferiți meșteri și diferite metode de lucru.
Lucrările sunt însoțite de schițe, planșe, detalii tehnice, explicații, etichete, iar în prim plan este raportată la ființa umană ce manifestă curiozitate, la necesitățile ei de a se hrăni cu informații autentice, cultură, frumos.
Galeria Cuhnia cuprinde o sală principală, precum și două cămăruțe mai mici ce sunt menite să găzduiască o instalație ce își dorește să ajute la conștientizarea adevăratelor valori a acestui meștesug, sticlăria, mai exact valoarea prelucrării la cald, cea mai complexă, dificilă și satisfăcătoare dintre tehnici. Instalația prezintă bule suflate pe parcursul a doi ani universitari, ei însumând cam unul de lucru propriu-zis. Așadar, variatele experimente și încercări necesare pentru a face primii pași, pentru a controla parțial acest material și a trece la posibilitatea de a-l sufla într-o matriță, spre exemplu.
„Din proprie experiență, lucrând cu acest material din 2011, studiind toate tehnicile sale și continuând cu exact același entuziasm, pot comunica un secret: dacă nu reușești să te centrezi și să intri în echilibrul natural al stării de lucru, de creație, mai bine nu lucrezi cu sticla în ziua respectivă. Dacă aceasta trebuie simțită și înțeleasă, aceasta are capacitatea de a simți înapoi, iar dacă nu simte ce trebuie, ea taie, provoacă arsuri, se fragmentează în cioburi și la un anumit nivel este foarte conectată cu ființa umană.
Imi doresc să transmit acest privilegiu de a simti și de a fi conectat cu materialul pe care de la an la an îl deslușesc cu multă răbdare și recunoștință, cred că materialul alege omul, nu invers. Vă aștept cu drag, începând cu 2 septembrie în Galeria Cuhnia, să cugetați și să creați o bulă atemporală dedicată conexiuni autentice cu d-voastră!” Maria Panțur
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 1 octombrie 2023 și poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00-19:00.
Parteneri media:
Parteneri media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro