Joi, 29 august 2024, de la ora 10:00, la Galeria Cuhnia se va deschide expoziția de pictură și obiect intitulată CĂLĂTORIA, semnată de artista Erna Judith Berger Moise, curator Maria Constantinescu.
Vernisajul va avea loc în data de 31 august 2024, ora 17.00. Prezintă: Diana Roman, critic de artă.
„Personala Ernei Judith Berger Moise găzduită de galeria „Cuhnia” din cadrul Centrului de Cultură „Palatele Brâncovenești” Mogoșoaia arată că fuzionarea convențiilor artistice medievale cu un stil contemporan, cu valențe etnice, dă naștere unei estetici distincte și captivante care servește ca o punte ce conectează secole de moștenire artistică. Această amalgamare oferă un teren fertil pentru o examinare profundă a simbolismului, spiritualității și a sensibilităților moderne, deschizând un tărâm al explorării artistice care îmbogățește, dar și provoacă privitorul.
O explorare mai profundă a modului în care această combinație unică se manifestă relevă faptul că în ceea ce privește stilizarea, picturile Ernei Berger Moise respectă perspectiva aplatizată și figurile stilizate caracteristice artei medievale. Cu toate acestea, artista introduce o notă contemporană în trăsăturile faciale și proporțiile anatomice, stabilind o tranziție lină între reprezentările antice și contemporane ale formei umane, creând astfel o îmbinare armonioasă care transcende timpul.
Când vine vorba despre simbolism și narațiune, operele Ernei Berger Moise sunt pătrunse de un bogat vocabular simbolic similar cu cel din arta medievală. Peștele, corpurile cerești și formele geometrice au toate semnificații potențiale, însă interpretarea este mai deschisă și personală, aliniindu-se cu principiile artistice moderne care pledează pentru o înțelegere și interpretare individualizată a artei. Cu toate acestea, fuziunea culturală evidentă în operele de artă realizate de artistă se extinde dincolo de tradițiile medievale occidentale pentru a îngloba elemente inspirate din diverse tradiții de artă populară din întreaga lume, rezultând o esență multiculturală, atemporală care transcende granițele geografice, îmbogățind astfel compozițiile cu un apel universal.
Erna Berger Moise își găsește seva inspirațională în decorativismul imaginilor din manuscrisele miniate ale artei religioase medievale, inundate de entrelacs-uri, forme geometrice și creaturi simbolice. Însă artista îmbină aceste resurse figurative cu elemente ce țin de astrologie și zodiac, operele tinzând către o spiritualitate universală, seculară, care rezonează cu sensibilitățile moderne, creând astfel o îmbinare armonioasă a temelor antice și contemporane. În ceea ce privește compozițiile, acestea sunt structurate și simetrice, aducând un omagiu normelor artistice medievale, însă aspectul general exudă o vibrație relaxată și fluidă, infuzând astfel operele cu o energie dinamică și contemporană. Modelele și texturile complicate din picturi reflectă ornamentica manuscriselor miniate, însă Erna Berger Moise le conferă, prin execuția energică, o calitate mai liberă și organică, inspirându-se din tradițiile artei populare pe care le combină cu abstracționisme de factură contemporană, îmbrăcând astfel operele cu un veșmânt de modernitate și inovație.
Însă ceea ce este extrem de atractiv în arta Ernei Berger Moise sunt asamblajele și obiectele realizate în tehnici mixte pictate, care emană o inventivitate debordantă și demonstrează ușurința cu care artista trece de la bidimeensional la tridimensional, creând frumoase narațiuni în ronde-bosse, căci fiecare obiect/element inclus are o poveste proprie. În timp ce încorporează tonuri opulente, pertinente ale zonei bijuteriilor imperiale și reminiscente ale manuscriselor medievale, artista abordează și tonuri mai moi, pastelate, care infuzează operele cu un farmec contemporan, adăugând straturi de profunzime și intrigă esteticii generale.
Picturile Ernei Berger Moise îi provoacă pe spectatori să exploreze un univers simbolic, colorat și decorativ, facilitând un dialog între normele artistice istorice și expresia creativă contemporană, invitând la o înțelegere mai profundă a interconectării dintre trecut și prezent în domeniul artei”.
Diana Roman, critic de artă
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 29 septembrie 2024 și poate fi vizitată
de marți până vineri, între orele 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00-19:00.
Parteneri media: Agerpres, Uniunea Artiștilor Plastici din România, TVR 1, Amos New, Trinitas TV, Radio Trinitas, Timpul, Jurnal de București, Zile și Nopți, Senso TV, Modernism, Radio România Cultural, Radio România București, Propagarta, Revista Arta.