CONFERINȚA „PERSONALITĂȚI CULTURALE: ION I.C. ȘI ELIZA BRĂTIANU”.

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” în colaborare cu Asociația ”Istoria Artei” vă invită sâmbătă, 16 iunie 2018, de la ora 13:30, în Salonul „Domnița Bălașa”, la conferința publică „Personalități culturale: Ion I.C. și Eliza Brătianu”.

Înainte de a juca un rol politic decisiv pentru destinul României, Ion I. C. Brătianu (1864-1927) se formează în domeniul tehnic, la Politehnica și Școala de Poduri și Șosele de la Paris. La întoarcerea în țară, va lucra în echipa inginerului Anghel Saligny, aducându-și contribuția la realizarea căii ferate Fetești-Cernavodă, construcția portului de la Cernavodă, lărgirea căii ferate Bacău-Piatra Neamț, realizarea podului peste Dunăre. Cu ajutorul arhitectului Petre Antonescu, se va implica în transformarea casei modeste de la Florica într-un conac impunător, care să găzduiască întreaga familie Brătianu. Soția sa, Elisa Știrbey (1870-1957), s-a născut într-una dintre cele mai importante familii boierești, fiind nepoată a domnitorului Barbu D. Știrbey (1799-1869) și fiica omului politic Alexandru B. Știrbey (1837-1895), Elisa a devenit în 1890 soția lui Alexandru Marghiloman (1854-1925) și în 1907 a lui Ion I. C. Brătianu (1864-1927). S-a implicat în activități mondene, patronând societăți filantropice și culturale, contribuind activ la dezvoltarea grădinilor publice din București și a încurajat păstrarea meșteșugurilor populare. După moartea soțului ei, înființează una dintre cele mai importante instituții culturale bucureștene din secolul al XX-lea: Așezămintele culturale „Ion I. C. Brătianu”. Dincolo de cinstirea memoriei soțului ei, fost prim-ministru al României, s-a implicat alături de arhitectul Petre Antonescu în extinderea clădirilor de pe proprietatea sa și a permis accesul publicului la bogata și valoroasa bibliotecă, de care s-a îngrijit și pe care a îmbogățit-o în perioada 1929-1948.

INTRARE LIBERĂ!

Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” Mogoșoaia este o instituție subordonată Primăriei Municipiului București.