Sari la conținut

Comunicat de presă VRACIUL.GAZDĂ SAU MUSAFIR?

În perioada 1-18 mai 2025, Galeria Parter a a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, va găzdui expoziția de artă „Vraciul. Gazdă sau musafir?” a artistei Regina Ionescu, curatoriată de Cristian Vechiu.

 

Vernisajul expoziției va avea loc marți, 6 mai 2025, ora 16:00.

 

„Expoziția Vraciul. Gazdă sau musafir? reunește 38 de lucrări recente semnate de Regina Ionescu, artista propunând un parcurs coerent și stratificat în jurul arhetipului vraciului – figură simbolică a transformării, a vindecării și a traversării dintre lumi. Însă întrebarea care stă la baza expoziției complică această imagine: este vraciul o prezență interioară sau o forță străină? Este el o formă personală de regenerare sau o entitate care vine din afară? Lucrările expuse – picturi, colaje digitale și analogice, video și audio – se leagă între ele printr-un fir sensibil și tensionat: acela al regenerării prin gest, memorie și voce. Regina Ionescu investighează de mai mulți ani corporalitatea feminină, implicațiile gesturilor cotidiene și (cvasi)-ritualizarea acestora, dar și relația dintre sacru și lumea contemporană.

 

Expoziția de față încorporează aceste teme într-un corpus artistic care se construiește aproape ca o serie de incantații vizuale. Colajele analog reconfigurează simboluri vechi într-un limbaj plastic actual, în timp ce lucrările video amplifică dimensiunea senzorială prin gesturi ritualice și intervenții sonore compuse din fragmente vocale și sunet experimental. În acest sens, vraciul vizat de lucrările Reginei Ionescu poate fi asimilat unui arhetip neliniștitor și misterios. Acesta pendulează între ceea ce C. G. Jung numea umbra și potențialul de individuație, așadar ca un mediator între haos și ordine, între suferință și (re)cunoaștere de sine. Nu întâmplător, artista vorbește despre „fantasma puterilor vindecătoare” ca un fir roșu ce se regăsește în toate lucrările de față – o fantasmă care capătă chipuri fluide: plante, camere, voci, fragmente de obiecte. În cheie contemporană, vraciul poate fi interpretat și ca o identitate în transformare, difuză, care este percepută nu ca o entitate fixă, ci ca o rețea de interacțiuni simbolice, ce se reconfigurează prin fiecare contact cu alteritatea.

 

Întrebarea din titlu – Gazdă sau musafir? – nu are un răspuns definitiv: vraciul poate fi o prezență care se naște în noi în momente de criză, dar și un spirit sau o formă ideatică ce vine din altă parte, pentru a ne provoca să transgresăm limitele ființei noastre. Expoziția devine astfel un spațiu-laborator în care publicul este invitat să caute răspunsurile, să recunoască în lucrări ecouri ale propriilor gesturi, temeri, răni și regenerări”.

Curator: Cristian Vechiu

 

Evenimentul este accesibilizat pentru persoane cu dizabilități auditive.

 

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 10:00-19:00.

 

Parteneri media: Uniunea Artiștilor Plastici din România, AGERPRES, Amos News, Radio Trinitas și Jurnal de București.

 

Sari la conținut