Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” ș vă invită sâmbătă, 26 aprilie 2025 la ora 15:00, în Sala Scoarțelor la RECITALUL DE PIAN susținut de Marius Boldea.
În program lucrări din creația compozitorilor Sergei Rachmaninov, Frédéric Chopin și Alexander Scriabin.
Marius Boldea este pianist concertist, profesor titular la Școala Gimnazială de Arte Iosif Sava, catedra de pian principal și cadru didactic asociat al Universității Naționale de Muzică București, catedra de acompaniament, muzică de cameră și pian complementar.
A absolvit Liceul de Artă din Târgu Mureș în anul 2013, clasa prof. Codruța Condruț, studiile universitare de licență și master la UNMB, clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu (pian), Viorica Rădoi (acompaniament) și Manuela Giosa (muzica de cameră), iar din anul 2019 a urmat studiile universitare de Doctorat sub îndrumarea prof. univ. dr. dHC. Dan Dediu. În 14 decembrie 2022 îşi susţine teza de doctorat cu titlul Constantin Silvestri. Repere stilistice ale compozițiilor pentru pian, obținând titlul de Doctor în muzică, cu distincția summa cum laude.
Activitatea sa concertistică este una bogată, desfăşurată atât în România, cât și în străinătate (Germania, Italia, Israel, Ungaria), ca solist, dar și în ansamblu cameral, în special cel de duo pianistic, 4 mâini / 2 piane.
Marius Boldea este laureat la numeroase competiții, dintre care amintim: Marele premiu la Concursul Ada Ulubeanu (București), secțiunea pian la 4 mâini și Premiul I, secțiunea pian solo; Premiul al II-lea la Concursul internațional Odin (Dublin, Irlanda), secțiunea pian solo și pian la 4 mâini; Premiul I la Concursul Internațional Pro Piano (București); Premiul al II-lea la Constanța International Competition; Premiul I la Concursul Internațional Sabin Păutza (Reșița), secțiunea pian la 4 mâini; Premiul I la Concursul Internațional Eduard Caudella (Iași), secțiunea pian la 4 mâini. Susține frecvent recitaluri solo și camerale la Ateneul Român, iar ca solist concertează alături de filarmonicile din Târgu Mureș, Craiova, Târgu Jiu și cu orchestra UNMB, interpretând concerte precum: Imperialul de Beethoven, Concertul în la minor de Grieg, Concertul de Poulenc pentru două piane etc.
A participat la masterclass-uri susținute de mari pianiști precum Imre Rohman, Gergely Boganyi, Gyula Kiss, Horia Mihail, Viniciu Moroianu, Josu De Solaun etc. Marius Boldea a realizat, alături de pianista Ana Bădică, integrala Dansurilor Ungare de Johannes Brahms la 4 mâini (lucrare rar interpretată ciclic), pe care a prezentat-o în mai multe recitaluri, inclusiv la Ateneul Român, Palatul Șuțu, UNMB etc.
Este membru fondator al ansamblului Ars Subtilior, formaţie care îşi propune promovarea muzicii românești moderne și contemporane, alături de care a interpretat numeroase partituri, inclusiv în prime audiții la multe filarmonici din România. Turneul de debut al formației a avut loc în luna octombrie 2021 cu trei concerte (Târgu Mureș, Sighișoara, Brașov) și cu lucrări de Constantin Silvestri, Dinu Lipatti, D. Constantinescu, Dan Dediu, Vlad Gînța. Au mai urmat patru concerte la Filarmonica din Brașov, unul la UNMB și concertul de final al stagiunii la Ateneul Român, în iunie 2022. În luna noiembrie 2022, formația concertează în cadrul Festivalului de muzică contemporană Meridian, la Filarmonica din Pitești. În noiembrie 2023, obține Premiul Constantin Silvestri la Concursul Internațional Târgu Mureș International Piano Competition.
În ianuarie 2024 susține o serie de recitaluri camerale inclusiv la Centru Național de Artă Tinerimea Română cu repertoriu de lied-uri românești. În martie devine bursier SoNoRo. În luna iunie înregistrează și prezintă în recital integrala ultimelor opusuri pentru pian de Johannes Brahms.
În lunile ianuarie și februarie 2025 susține două recitaluri camerale la Ateneul Român, iar în luna martie își lansează cartea: Constantin Silvestri. Repere stilistice ale compozițiilor pentru pian. În luna februarie obține medalia de aur la Concursul Internațional Elite Music Competition la secțiunea muzică de cameră alături de flautista Carina Boldea. Tot în luna martie interpretează Imperialul de Beethoven alături de Filarmonica din Târgu Mureș.
Recitalul este accesibilizat pentru persoane cu dizabilități vizuale.
Parteneri media: Agerpres, Radio Trinitas, Amos News, Jurnal de București.
Intrarea la recital este liberă!