Galeria Foișor găzduiește, în perioada 5-22 octombrie 2023, expoziția intitulată COSTUME DE EPOCĂ ȘI ORNAMENTE EUROPENE.
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 14 octombrie 2023, începând cu ora 14:00.
Expoziția, a șasea dintr-o serie de șapte expuneri, din Colecția Cristina Seltea Gheorghief propune publicului o incursiune, în lumea modei vestimentare a aristocrației marilor Imperii Europene, între secolele al XV-lea și al XIX-lea, a ornamentelor, care le împodobeau castelele, dar și o suită de costume tradiționale, din regiunile Imperiul Francez, Imperiul Țarist, Prusac, Habsburgic, Olandez și Britanic.
Încă din antichitate vestimentația, la curțile imperiale, a jucat un rol foarte important, fiind un mijloc de comunicare evident, privind statutul personal și nivelul de ierarhie în raport cu monarhul.
Începând cu Evul Mediu îmbrăcămintea a devenit din ce în ce mai elaborată și mai sofisticată, cu un accent deosebit pe detalii, accesorii, bijuterii și ocazii, fie ele festive sau funerare. Astfel, au apărut, la Curțile Imperiale, ceea ce azi am numi „creatori de modă”. Ei erau cei care dădeau tonul, în materie de vestimentație, în funcție de gusturile și „inspirația” regelui sau a reginei. Supușii cheltuiau sume uriașe de bani, pe îmbrăcăminte, accesorii și bijuterii, pentru a-și arăta loaialitatea față de monarh iar, în caz contrar, dacă nu țineau pasul cu cerințele modei, impusă de rege sau împărat, riscau să cadă în dizgrație.
Competiția, între marile Curți Europene: Imperiul Francez, Imperiul Țarist, Prusac, Habsburgic, Olandez și Britanic, privind elaborarea și bogăția hainelor purtate, era acerbă, astfel că sarcina creatorilor de modă nu era una ușoară. Ornamentele, fie ele textile sau din metal, prezente la tot pasul, în palate, sub formă de tapițerii, draperii, porți, uși, etc, erau de asemenea deosebit de elaborate, pentru a satisface gusturile capetelor încoronate.
La fel ca vestimentația, purtată de zi cu zi ori la ocazii speciale la Curțile Imperiale, uniformele militare aveau un rol deosebit, în ce privește imaginea și forța militară a marilor Imperii Europene. Cu cât era mai elaborată ținuta militară cu atât forța afișată era mai mare, motiv pentru care monarhul era adesea reprezentat, în tablouri de mari dimensiuni, purtând uniformă militară.
Expoziția vă propune și o trecere în revistă a uniformelor militare pentru diverse arme: artilerie, cavalerie, sanitari, etc, așa cum arătau ele în perioada de vârf a marilor Imperii ale Europei Apusene și Răsăritene înainte de izbucnirea Primului Război Mondial. Lucrările sunt semnate de cel care era considerat părintele uniformelor militare, „father of uniformology”, nimeni altul decât Richard Knötel (1857-1912). Artistul a redat cu o deosebită măiestrie și minuțiozitate toate detaliile, care compuneau uniformele militare ale diferitelor arme.
În cadrul expoziției mai sunt sunt prezentate câteva litografii reprezentând steme (bază), pe care se aplicau însemnele statului, regiunii, familiei, etc: vulturi (unicefali sau bicefali), dragoni, lei sau alte reprezentări zoomorfe și/sau vegetale, alături de diferite ordine militare.
Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00-19:00.
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro