Recital – REZONANȚE SONORE ALE SUITEI ȘI SONATINEI PENTRU VIOARĂ ȘI PIAN

  • Evenimente

Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” vă invită duminică, 1 octombrie 2023, începând cu ora 15:00, în Sala Scoarțelor, la recitalul intitulat „REZONANȚE SONORE ALE SUITEI ȘI SONATINEI PENTRU VIOARĂ ȘI PIAN” susținut de către Theodora Bălănică-Ciurezu și Gabriel Gîțan.

 

Născută în anul 1995, violonista Theodora Bălănică-Ciurezu și-a început studiile muzicale la Școala de Muzică din Câmpulung-Muscel. A absolvit Liceul de Muzică din Brașov, iar mai apoi Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, domeniul licență- Interpretare Instrumentală și master-Stil și Performanță în Interpretarea Instrumentală și Vocală, fiind șefă de promoție. De-a lungul parcursului său violonistic, a fost îndrumată de profesorii Valeriu Rogacev și Florin Ionescu-Galați.

A urmat cursurile de masterclass organizate de Academia Regală de Muzică din Stockholm, Suedia cu profesorii: Eszter Haffner, Mihaela Martin și Olivier Charlier (vioară), Celine Flamen (muzică de cameră) și Jukka-Pekka Saraste (orchestră).

A concertat în calitate de solist alături de Filarmonica de Stat Botoșani, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Orchestra Jesus Guridi Bilbao și Orchestra Facultății de Muzică Brașov. A susținut recitaluri în cadrul festivalurilor Remember Enescu (Sinaia, Bușteni, Brașov, București), Musica Coronensis, Musica Barcensis (Brașov) și Aurora Music Festival (Stockholm).  A fost membră a Fundației Remember Enescu și a Orchestrei de Tineret Wonderful Youth Orchestra, condusă de maestrul Igor Coretti-Kuret.

În prezent, este doctorandă în anul III la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, și activează în paralel ca profesor titular de vioară la Colegiul de Artă Carmen Sylva din Ploiești.

 

Născut în anul 1996, pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București, beneficiind de îndrumarea profesorilor Viniciu Moroianu, Verona Maier,   Steluța   Radu   și   Cristina   Popescu-Stănești.

A obținut Premiului I la Festivalul Muzicii Maghiare în anul  2018 și a colaborat cu Institutul Cultural Maghiar, susținând recitaluri de pian la sediile din Paris, Londra și București. La invitația Institutului Cultural Român din Londra a cântat în seria Lunchtime recitals de la St. Martin in The Fields și St. James’s Piccadilly în 2019, respectiv 2022. Alături de violonistul Valentin Șerban a cântat în cadrul   Festivalului Enescu de la Cluj-Napoca (Sala Auditorium Maximum, 2021), Concursului Enescu la Sibiu (Sala Thalia, 2022) și în Festivalul Musica Barcensis (Codlea, 2022).  La Ateneul Român a susținut opt recitaluri camerale în cadrul Stagiunii de Marți  Seara de la Sala Mică (2017-2023).

Din 2022 este membru al ansamblului Traffic Strings, cu care a susținut concerte la Ateneul Român și pe alte scene importante din țară.

A fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel ale Concursului Internațional George Enescu, edițiile 2020 și 2022, printre artiștii cu care a colaborat pe scena Ateneului Român în cadrul acestei competiții aflându-se laureați cu premiile I, II și III.

În prezent este corepetitor la Opera Națională București și profesor de corepetiție la Școala Gimnazială de Arte nr. 2.

Repertoriul cuprinde lucrări de: Tudor Ciortea, Sigismund Toduță, Paul Constantinescu, Dinu Lipatti și Mircea Chiriac, compozitori ce se întorc la formele clasice, revitalizându-le prin maniera personală de tratare a discursului muzical. Toate lucrările își regăsesc sursa de inspirație în melosul românesc, excepție fiind lucrarea lui Toduță, care conturează o atmosferă asiatică prin structurile melodice folosite.

 

Intrarea la recital este liberă!

 

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro