Mogoșoaia ClasicFest ediția a XI-a Culturile Lumii

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului Mogoșoaia și Asociația Pro Valores invită publicul în perioada 28 – 29 mai 2022, la cea de-a XI-a ediție a Mogoșoaia ClasicFest.

Pentru acest an, vă propunem un format nou, o multitudine de manifestări culturale care se vor desfășura sub genericul “Culturile lumii”.

Opt țări și-au anunțat participarea, iar cu ocazia acestui festival veți putea descoperi prin muzică, literatură, artă plastică, dans, imagini și tradiții, tări ca: Armenia, Spania, Ungaria, Lituania, Peru, Mexic, China și România.

Timp de două zile, în spațiile de poveste ale Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, vă veți putea bucura de concerte, expoziții de artă plastică, fotografie, obiecte tradiționale, proiecții de filme, spectacole de dans, ateliere handmade pentru copii, conferințe și prezentări de carte.

Sâmbătă, 28 mai, programul va începe la ora 10.00 cu suita de manifestări propusă de Uniunea Armenilor din România: prezentare de filme documentare despre Armenia și a filmului “Când moartea întârzie să apară (povestea lui Harutiun Fringhian)” – regizor Armine Vosganian, spectacolul „Inteferențe armenești” – protagonistă Mihaela Vosganian, expoziția de artă plastică Ervant Nicogosian, cu participarea doamnei Gilda Mologhianu, spectacolulEcouri din Ararat susținut de Cosmin Rafael Bălean – duduk și tav shvi, Ana Maria Stănoia – soprană și Cristina Struța – pian, precum și Povestea cafelei cu Gheorghe Florescu.

La ora 13.00, va avea loc Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției laureaților ediției a III a a Concursului Internațional de artă plastică “Martha Bibescu”.

La ora 13.40, Lituania, prin ambasada sa de la București, va prezenta expoziția “Unseen Lithuania. XXI century” de Marius Jovaisa, precum și cărți ale autorilor lituanieni traduși în limba română.

De la ora 14.00, se vor succeda manifestările oferite de Ungaria, prin Institul Cultural Maghiar Franz Liszt de la București: expoziția intitulată “Turneul lui Liszt Ferenc în Banat, Transilvania, Muntenia şi Moldova, în 1846-1847”. Un recital de pian în care vor putea fi ascultate lucrările pe care Liszt le-a interpretat în acel turneu, precum și mai multe filme despre artiști din Ungaria și filme de prezentare a țării vecine.

La ora 16.00 vor începe manifestările propuse de România: conferința “Viorel Mărginean– personalitate a artei plastice europene”, la care participă academicianul Mircia Dumitrescu, pictorul Gheorghe Dican – vicepreședinte al UAP și pictorul Alexandru Mărginean. Cu acestă ocazie va fi prezentat noul album cu creații ale regretatului pictor și vor fi expuse și câteva lucrări ale sale. Evenimentul plastic va fi urmat de recitalul de muzică românească susținut de Ansamblul Musica Viva.

 

Duminică 29 mai, de la ora 10.00, au loc evenimentele culturale propuse de Ambasada Peru: prezentarea expoziție de fotografie “Qhapaq Ñansistemul rutier inca, prezentare de filme documentare despre Peru și un concert susținut de artistul peruan Itto Meza, care va cânta muzică tradițională andină.

De la ora 11.30, debutează manifestările propuse de CHINA, prin Institutul Confucius din cadrul Universității din București: parada costumelor tradiționale din China, prezentare expoziției de instrumente tradiționale chinezești și de artă chineză, prezentare de filme documentare despre China, un spectacol cu dansuri tradiționale, coordonat de profesoara Li Zengtaozi, precum și un recital susținut de cântărețul Fang Shuang. De asemenea, vor fi organizate demonstrații de caligrafie chineză și un atelier de pictură a măștilor de operă în stil Beijing.

La ora 13.00, vor începe evenimente oferite de Ambasada Mexic: prezentarea expoziției de obiecte de artă mexicană, prezentare de cărți mexicane traduse în limba română, precum și a unor filme documentare despre Mexic.

De la ora 14.00, Spania, prezintă propuneri culturale oferite prin Institutul Cervantes: expoziția “Portrete de scriitori spanioli și hispanoamericani” de Mario Muchnik, o prezentare de carte a unor autori spanioli, traduși în limba română și un concert cu muzică spaniolă susțiinut de Duo Kitharsis, ansamblu chitarisatic multipremiat, alcătuit din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan.

 

Pe parcursul ambelor zile de festival vor avea loc ateliere handmade, coordonate de Olesea Savvateeva. Locurile la aceste atelierele pentru copii și adolescenți sunt limitate. La fiecare dintre acestea vor fi acceptați maxim 10 participanți. Doritorii trebuie și exprime dorința scriind pe adresa asociatiaprovalores@gmail.com.

 

Accesul la manifestările din spațiile interioare ale  Palatului Mogoșoaia, se face pe baza biletului de acces în muzeu.

 

Mai multe amănunte pe:

https://www.asociatiaprovalores.ro/mogosoaia-clasic-fest-2022/

Eveniment organizat în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB.

Sponsori: Heidi Chocolat și Monitorul Oficial