Expoziție de icoane la Palatul Mogoșoaia

În perioada 6-30 noiembrie 2022, la Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, va avea loc expoziția de pictură intitulată „Icoane pe sticlă – ferestrele credinței”, colecționare și artiste – Raluca Rogozea și Natalia Lazăr.

La Galeria Foișor a Palatului vor fi expuse peste 30 de lucrări de icoane, reprezentând stiluri iconografice specifice picturii pe sticlă, de la arta populară naivă a zonei Nicula, la stilul bizantin. Printre exponate se află icoane realizate de cele două colecționare aduse în fața publicului vizitator pentru prima dată.
Colecția Raluca Rogozea, din care fac parte și creații proprii, este o continuare a Colecției de icoane pe sticlă „Remus Rogozea”, tatăl său, cu rădacinile în Țara Făgărașului, într-o sinteză fascinantă a tradiției cu tehnici și culori moderne. Dintre principalele teme amintim:”Maica Domnului Îndurerată”, „Sf. Gheorghe”, „Sf. Haralambie”, „Sf. Ioan Botezătorul”, „Îngroparea lui Iisus”.

Colecția Natalia Lazăr este concepută ca un parcurs al icoanelor pe sticla ce poartă un întreg univers de inspirație divină si dezvăluie o amplă viziune ce reunește trecutul și viitorul, într-un prezent continuu: „Cina cea de Taină”, „Botezul Domnului”, „Maica Domnului Îndurerată”, „Praznicar”.

Între trecut și viitor, colecțiile permit familiarizarea vizitatorilor cu motivele ancestrale regăsite în tehnica picturii pe sticlă.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie 2022, de la ora 13.00.

Vă așteptăm cu drag!