Expo RE-CUNOAȘTERE

Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită duminică, 18 septembrie, la deschiderea expoziției RE-CUNOAȘTERE, semnată de Căldărușe-Maioru Ana Maria. Vernisajul va avea loc la galeria Ghețărie, începând cu ora 13.00.
Curatori: Ioana Stelea, Anca Vintilă Dragu

Expoziția „Re-Cunoaștere” semnată de Ana – Maria Maioru Căldărușe cuprinde o serie impresionantă de lucrări ce edifică un parcurs de creație etapizat, creionând direcțiile abordate de aceasta în ultimii ani. Printr-o impresionantă și fragilă colecție de obiecte realizate din sticlă și porțelan, artista invită publicul să descopere un univers intim, ce relevă un inventar personal al emoțiilor, trăirilor și al observației.
Experiențele personale sunt asociate cu imagini înmagazinate în jurnalul vizual al artistei și trecute prin filtrul propriu, fiind mai apoi transpuse cu mare rafinament în material. Obiecte personale sau din patrimoniul familiei, fragmente de scrisori, notițe și schițe capătă o nouă formă prin modelarea și gravarea porțelanului și a sticlei.
Asemeni unei cabinet de curiozități, expoziția oferă o varietate de forme și abordări ce provoacă publicul să descopere subtilitățile fiecărei lucrări.
Ioana Stelea

Delicateţea unei firi se poate citi în lucrurile pe care alege să le aprofundeze. Astfel, Ana Maria Maioru Căldaruşe îşi găseşte sursa de inspiraţie în natură, în lumea gâzelor, albinelor, plantelor şi le pătrunde intimitatea studiindu-le la microscop, fascinată de texturi, forme, semne.

Artista reia o veche sursă de inspiraţie, lamelele microscopice, care au fascinat artiştii şi arhitecţii încă de la descoperirea lentilei acromatice în anul 1830. O culme a fascinaţiei către frumuseţea şi misterul lumii microscopice s-a manifestat în sec 19 şi începutul sec 20, să amintim că arhitectul francez René Binet a modelat Poarta Expoziţiei Universale de la Paris din 1900, în forma unei radiolaria văzută la microscop. Dar fascinaţia pentru lumea microscopică continuă şi în arta contemporană.

În esenţă colecţiile de obiecte ale Anei se pot încadra în tema mai largă a Memoriei. Aflăm din titlul expoziţiei „Re-Cunoaştere”, dorinţa sa de căutare a sinelui în trecut şi împrietenirea lui cu sinele prezent.

Artista îşi recalibrează forţele şi îşi lărgeşte modalităţile de exprimare prin cercetare continuă şi experiment, materialele se îmbină armonios, tehnica gravurii sticlei se aplică porţelanului turnat in foiţe, texturat sau modelat.

                                                                                                                                                                                                                            Anca Vintilă Dragu

Expoziția este deschisă publicului în perioada 10.09-10.10.2022.