Expo PETRI&FRIENDS

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită vineri, 15 iulie 2022, de la ora 14.00, la galeria Cuhnie, la deschiderea expoziției de sculptură PETRI&FRIENDS, curator Luiza-Antonela Bunbănac.

  ,

Rod al numeroaselor Simpozioane Internaționale de Sculptură Monumentală organizate și coordonate de către artistul Eugen Petri între 2010-2021, în numeroase site-uri din România și din străinătate, expoziția Petri&Friends ne îndeamnă să reflectăm la modul în care se construiesc relațiile între artiști în cadrul acestor antreprize creative.

Expoziția adună un corpus de 30 de lucrări de sculptură de mici dimensiuni, dintre care 20 fac parte din colecția artistului Eugen Petri dăruite de artiștii naționali și internaționali (Iran, Egip, Franța, Argenina, Palestina, China, Taiwan, Mexic, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Germania). Pentru prima dată în acestă formulă, alături de aceștia, sculptorul Eugen Petri va expune 10 lucrări.

Cu o forță de creație extraordinară, cu recunoaștere naționala și internațională, curios, interogându-se în permanență, Eugen Petri este un artist carismatic, o personalitate complexa și rebelă. Este un creator activ de mai bine de 40 de ani a cărui biografie artistică se construiește în jurul marilor chestionări și dileme, în urma cărora iau naștere cicluri de lucrări ce valorifică elemente ce aparțin credințelor religioase sau abordări născute din revoltă socială. Toate aceste direcții și căutări, adesea contradictorii, se constituie într-o dialectică cu reguli proprii după care funcționează creația lui Eugen Petri. 

Întreaga expoziție este deschisă  către varietate, ce antrenează privitorul  în modul de soluționare plastică a materialelor folosite având diferite structuri morfologice: marmura de Cararra, Ruschița, travertin, andezit, calcar Gaudi, alabastru, marmura argentiniană, ónix, granit, galben de Siena. Combinate în mod neașteptat şi sugestiv, sau completate cu tente de culoare, expoziția construieşte o lume populată de forme diverse ce transmit privitorului, printr-un impact rapid, atitudini și viziuni unitare, teme de reflecție și discursuri integrate în marile tendințe ale sculpturii contemporane. Peste toate aceste lucrări domină conceptul de prietenie, care, în actualul context social și politic,  devine o voce a păcii sociale, a colaborării și a unității artistice, eliberate de contexte sociale complicate.

 

                                                                                                                                                                                                                                                       Luiza-Antonela Bunbănac

Expoziția poate fi vizitată în perioada  15 iulie- 16 august 2022.