Evenimentele începutului de mai la Palat

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia invită publicul, în primul weekend al lunii mai, la o serie de evenimente culturale:

Sâmbătă, 7 mai 2022, de la ora 14:00, la galeria Parter a Palatului Brâncovenesc va avea loc deschiderea expoziției LA PORȚILE EDENULUI, artist Florin Petrachi, curator Adina Rențea. Scenografia expoziţională a paradisului poartă semnăturile lui Adrian Damian și Raluca Alexandrescu.

Pictor reprezentativ al școlii de artă contemporană ieşene, Florin Petrachi s-a născut în Hârlău, a urmat Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași şi Facultatea de Arte Plastice a Universităţii „George Enescu”. Ulterior a absolvit un master în cadrul aceleiași facultăți, în paralel urmând şi cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă, Secția „Artă sacră”. Cu o vocaţie artistică dezvăluită „de la prima întâlnire cu un instrument de scris”, aşa cum el însuşi mărturisea, Florin Petrachi aparține tinerei generații de artiști care îşi gestionează identitatea artistică, înglobând în substanţa ei lecţiile succesive propuse de arta modernă. Modele artistice ale secolului al XX-lea, precum Henri Rousseau sau Gauguin, i-au marcat traseul artistic. S-a despovărat însă de ele, construindu-și propria identitate.(…) Parte din lucrările expuse la Palatul Mogoşoaia fac parte din seria, puternic autobiografică, Lumea lui Adam, serie care a fost expusă într-o expoziţie de succes, la Institutul Cultural Român de la Paris, în 2019. O suită importantă de lucrări prezente în expoziţie reprezintă rodul viziunii sale artistice din ultimii doi ani. Expoziţia va fi, în mod fericit, completată de un album de înaltă ţinută artistică, care poartă între filele lui semnăturile unor importanţi oameni de cultură din ţară şi străinătate. 

Galeria Cuhnie, găzduiește tot începând de sâmbătă, de la ora 16.30, expoziția artistului Traian Lupu, intitulată FAITH S&FIGHTS, curator Doina Mândru.

La două decenii de la debutul în forță cu trei expoziții prezentate în țară și în Statele Unite în același an, grafică, fotografie apoi pictură, prin care s-a făcut remarcat de critica vremii, Traian Lupu – retras între timp în restaurare –  revine cu o selecție din foarte consistenta sa cercetare artistică desfășurată în ultimii ani. Inspirat, dar și generat de realitățile de ordin conflictual care  s-au impus nu doar în societatea noastră, ci în lumea ultimelor decenii, ciclul  Faiths & Fights  s-a dezvoltat într-o serie de mare amploare pornind de la explorarea sistematică, în plan formal,  a posibilității și, totodată, a nuanțelor dialogului dintre două personaje redate sintetic, după o schemă plastică reluată cu infinitezimale variații, dar cu o semantică ușor diferită și o tensiune mereu crescândă. Lectura lor ca posibil dialog interior dintre ego și alter – ego, suflet și rațiune, nu schimbă cu nimic datele demersului, pentru că lupta este în primul rând a ego-ului, cu sau fără o credință, un țel anume, el se arată mereu puternic ancorat în propria limitare.(…) Echilibru și obiectivare plastică, analiză și dezvoltare serială a ideilor versus transcript automat, la cald, al stărilor și stihiilor interioare sunt polii care definesc un demers artistic de o dramatică și sesizantă autenticitate.

                                                                                                                                           Doina Mândru

Galeriile Foișor și Ghețărie găzduiesc până la sfârșiul lunii mai expoziția OBSOLESCENTUM  semnată de artistul Emil Cristian Ghiță și curatoriată de Ana Petrovici-Popescu.  Vernisajul va avea loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 17.30. 

OBSOLESCENTUM concentrează o cercetare artistică demarată în 2018 sub forma unei documentări fotografice a unui sit post industrial, transpusă în expoziția RAFIN_X, care cu timpul s-a dezvoltat într-o cercetare artistică ce naște noi abordări și întrebări.

Chintesența societății contemporane poate fi redusă la un singur concept empiric: obsoscenlența programată, privită ca un proces tehnologic, economic, capabilă să genereaze schimbări de paradigmă și masive cantități de deșeuri. Preocuparea mea este legată atât de înțelegerea și conștientizarea procesului de obsolescență prin paradigma societății contemporane  cât și  de efectele acestuia, atat asupra condiției umane cât și asupra mediului. Opus acestui tip de existență, natura este un sistem ce are capacitatea de a se autocorecta, obsolescența în natură putând fi privită ca o formă de selecție naturală, evoluție.”

                                                                                                                                          Emil Cristian Ghiță

Expozițiile pot fi vizitate  de marți până duminică, între orele 10-18.  

Vineri, 6 mai 2022, cei mici sunt invitați între orele 12.30-14.30 și 17.00-19.00, la atelierele  pentru copii MOȘTENIRI BRÂNCOVENEȘTI, organizate în salonul Marin Preda. Coordonator: dr. Nicoleta Zagura.

În Sala Scoarțelor va avea loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 15.00, un recital instrumental organizat în parteneriat cu Școala Gimnazială de Arte “Iosif Sava”. Evenimentul va fi prezentat de către doamna profesor Lorena Atomei.

În program lucrări ale compozitorilor: Edvard Grieg, Moritz Moszkowski, Charles Bériot, Johann Sebastian Bach, Georg Goltermann, Franz Schubert, Joseph Haydn, Johann Strauss și  Ludwig van Beethoven.

 Duminică, 08 mai 2022, Fundația culturală ”Remember Enescu” vă invită la un nou recital, între orele 17.00 – 19.00.

Curtea de Onoare găzduiește în continuare expoziția de arte vizuale și literatură Încă nu e de ajuns, Gabriela Lupu /poezii și ilustrații de Lea Fuchs. 

Vă așteptăm la Palat cu universul de așteptare al unei emoții intense!