Eveniment IZVOR

Duminică, 28 ianuarie 2024 se împlinesc 138 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai remarcabile personalități ale aristocrației românești și europene din perioada interbelică: scriitoarea Martha Bibescu.

Pentru a marca această zi, Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Compania de Artă Socială și Educație Alternativă vă invită să participați la evenimentul intitulat „IZVOR” inspirat după opera „Isvor, le pays des saules“ / „Izvor, Ţara sălciilor” de Martha Bibescu și publicată la Paris în anul 1923. Prefața primei ediții a acestei cărții în limba română a fost semnată de scriitorul Mihail Sadoveanu care scria, printre altele: „De data aceasta, doamna Martha Bibescu dă publicului românesc «Izvor», o lucrare pătrunzătoare, în care pământul natal vorbește cu șoapte de o delicateță infinită inimii noastre. Marele rezervor care e poporul poate da din când în când la lumina lumii genii surprinzătoare (…). O moștenire de cultură și artă. Doamna Bibescu scrie și vorbește limbile apusene. Şi-a scris cărțile în franțuzește şi englezește. Operele sale au fost traduse în multe limbi. Datoria noastră e să-i deschidem drum către cititorii de limbă românească (…)”.

După publicarea acestei lucrări, care scoate în evidență trăsăturile poporului roman, a țăranului și a dragostei sale pentru pământul strămoșesc, scriitoarea Martha Bibescu primește pentru a doua oară Premiul Academiei Franceze (primul fiindu-i oferit în anul 1908 pentru cartea „Les Huit Paradis” / „Cele opt raiuri”).

Scenariul evenimentului are ca pilon central opera „Izvor, Țara Sălciilor”, în care bogăția orizontului sufletesc și spiritual a celor surprinși de autoare, aduce putere și noblețe, bucurie și tristețe, polarități care fac acest text foarte interesant și bogat în valențe artistice.

 

Intrarea la spectacol este liberă!

 

Vă așteptăm cu drag!