Ecouri dintr-un București pitoresc

Sala Scoarțelor găzduiește, în perioada 14-30 septembrie 2023, expoziția intitulată ECOURI DINTR-UN BUCUREȘTI PITORESC.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 16 septembrie 2023, începând cu ora 15:00.

Expoziția, a cincea dintr-o serie de șapte expuneri, din Colecția Cristina Seltea Gheorghief, aduce în fața publicului treisprezece gravuri realizate înainte de Primul Război Mondial de artistul Alexandru Poitevin Skeletti (1879-1959), în care sunt redate edificii reprezentative ale Bucureștilor secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.

În prezent acestea constituie doar pagini pitorești, memorabile, din istoria (foarte) veche a orașului. “Luna Bucureştilor” a fost o sărbătoare anuală a orașului, desfășurată în perioada 9 mai – 9 iunie, între anii 1936-1940 . Cu acest prilej se organizau, în București, manifestări culturale, sportive, de divertisment, expoziţii ale Micii Antante sau ale Regalităţii. Expoziţiile erau amenajate în Parcul Naţional Regele Carol al II-lea (astăzi Herăstrău). În același perimetru, din nordul capitalei, în 1936, s-a deschis pavilionul „Satul Românesc“, devenit ulterior Muzeul Satului. Fiind cea mai mare serbare populară din capitală, aceasta aduna un număr record de vizitatori” (Cristina Seltea-Gheorghief, colecționar).

Expunerea mai cuprinde patru litografii, realizate de artistul Marian Haralambie Georgescu (18861932), expuse în Parcul Carol, în cadrul expoziției intitulate „Colecția Artistică din Expoziția și târgul de mostre din București, 1921”.

„Lucrările acestei colecții ni-l dezvăluie pe autor, de această dată, și în calitatea sa de arhitect, prin modul de expresie realist și direct, care vine în completarea stilului paisagist, cu care ne-a obișnuit în picutrile sale” (Cristina Seltea-Gheorghief, colecționar).

În cadrul vernisajului veți putea urmări interviul realizat de Cristina Seltea Gheorghief domnului Răzvan Dolea, istoric, scriitor și jurnalist la Radio România Cultural.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri, între orele 10:00-18:00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 10:00-19:00.

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro