Evenimente noi la Palat

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia deschide publicului, în primul weekend din luna iulie, trei noi expoziții în spațiul galeriilor Cuhnie, Foișor și Ghețărie. Expozițiile fac parte și din  programul cultural  al centrului pentru anul 2021.

Galeria Cuhnia prezintă publicului expoziția „Predarea  fibrei, în artă și design” coordonată de Dorina Horătău – artist vizual și conf. univ. dr. in cadrul Departamentului Arte Textile- Design Textil,  Facultatea de Arte Decorative si Design din Universitatea Națională de Arte, București, vernisajul va fi sâmbătă, 3 iulie, ora 16:30. Expoziția poate fi vizitată în perioada  3 iulie – 2 august  2021

Este propusă o organizare spațială de tip instalație, alcătuită dintr-o selecție de țesături, imprimeuri, tapiserii, mostre textile, schițe, pagini de prezentare, printuri digitale realizate de studenți sub îndrumarea sa în ultimii 10 ani de activitate. Prezentarea urmărește un parcurs grupat pe secțiuni și teme distincte, punându-se accentul pe metodele de lucru, pe etapele de studiu, precum și pe rezultatele finale obținute.

Toate acestea, împreună, transformă locul și, în același timp, prezintă un discurs la vedere care evidențiază parcursul, devenirea unei lucrări, de la sursa de inspirație la finalitatea practică a obiectului artistic sau a obiectului de design textil. 

Prezentarea expozițională cuprinde lucrări realizate pe parcursul anilor de studii de: Dana Dincă (2011 2012); Ioana Stoica (2011 2012); Sorina Şerban (2011); Alina Nicoleta Ioan (2017); Miruna Pria (2017); Delia Ciubotaru (2019); Claudia Davidescu (2018 2019); Laura Eftimie (2019); Anamaria Paloșanu (2019); Mihaela Sîrbu(2019).

Colaboratori / asociați: asist. univ. dr. Iulia Toma, lect. univ. dr. Georgina Andreescu 

Colaboratori / tehnicieni: Rodica Marin, Drăgana Răbâncă, Elena Haut

Galeria Ghețărie găzduiește în perioada 3 iulie – 2 august 2021, expoziția semnată de tânărul artist Filip Voicu.

Proaspăt absolvent al Universității Naţionale de Artă din Bucureşti (licenţă şi masterat, secția sculptură), Filip Voicu pleacă în construirea discursului său artistic de la origini, prin abordarea uneia dintre cele mai cunoscute teme clasice: mitul lui Oedip. 

Lucrările sale se înscriu într-o (post-)căutare. După Oedip, ne spune artistul, marchează o reinterpretare a motivelor mitologice în două direcţii opuse şi complementare: cea a trecerii, a îndepărtării de mitul originar, care e învestit cu noi valenţe, şi cea în căutare de momente şi simboluri originare, pentru a fi calibrate şi reconfigurate în construirea lucrărilor.
         Corpusul lucrărilor lui Filip Voicu este compus din figuri şi forme din metal (fier) care sunt relaționate de două momente importante din mitul lui Oedip: confruntarea sfinxului cu răspunsul la ghicitoarea care întreabă ‘ce sunt?’ şi momentul orbirii, remarcabil în evoluţia personajului, alături de reflecția asupra întrebării ‘cine sunt?’.
         Expoziţia După Oedip vă invită la contemplarea unor mesaje şi tehnici alese nu întâmplător, reflectând asupra aspectelor existențiale ale condiției umane.

Deschiderea va  avea loc, sâmbătă, 3 iulie, ora 16:00

curator: Roxana Dragne

Proiect realizat în cadrul unui parteneriat instituțional cu CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Universitatea București 

În perioada 3 iulie – 30 august 2021, în Galeria Foișor, artistul Daniel Tufiș expune instalația multi-media RAIN, augmentând și transformând spațiul printr-un  discurs expozițional multi-senzorial.

RAIN redă prin diverse elemente vizuale (pictură și light art) și elemente de sound design, „montate serial”, atmosfera unui spațiu claustral în care se derulează o altfel de lume, o realitate reconfigurată. Focusul acestui exercițiu de expunere este con|centrat pentru scoate în evidență un experiment vizual capabil să prezinte aspecte dintr-un proces de schimbare a modului în care privitorul interacționează cu pictura. Un experiment care implică trei factori capabili să reformateze acesta  „reacție” : pictura (expoziția include 9 pânze de mari dimensiuni), lumina (includerea unei rețele cu lumină care comportă fluctuații, întocmai pentru a schimba caracteristicile masei picturale) și efecte sonore ( care generează, descriu un tempo, de fapt ritmul în care spațiul ar trebui parcurs).

RAIN nu este despre un demers de tip mimesis al naturii, ci mai degrabă, despre o stare complexă,  sinestezică, în care privitorul este expus simultan unor factori artistici care îl forțează să iasă  din paradigma uzuală, de a privi un demers artistic multimedia,  decalat, segmentat pe categorii de simțuri, pe etape; intenția fiind aceea de a  prezenta un demers care catalizează reacția privirii de la  a vedea/ a decoda  – la imersie.

Curator: Ana Negoiță

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 3 iulie la ora  15:00

*Expozițiile pot fi vizitate respectând normele de protecție și combatere COVID19, în vizoare.