Joi, 15 februarie 2024, de la ora 09:00 se va deschide la Galeria Foișor a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția intitulată CONTURURI semnată Tudor Dițu, curator Lector univ. dr. Marius Iacob.
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 25 februarie 2024, ora 14:00.
„Tristețe, bucurie, reflecție, speranță sau deznădejde? Sunt fel de fel de stări și sentimente care pot fi interpretate atunci când lipsește concretul. Însă esențialul rămâne permanent prezent: stârnirea unei curiozități.
Expozitia „Contururi” înglobează o serie de lucrări tematic legate de motivul siluetelor și al formelor generate de lumină. Totul a pornit de la un fapt extrem de simplu: admiterea la facultate. Era nevoie să prezint un portofoliu de fotografii. După luni și luni de pregătire, mă simțeam cel mai atras de această stilistică și în jurul ei mi-am concentrat selecția de fotografii. Admiterea a reprezentat un posibil prim pas în realizarea acestei expoziții. De atunci și până acum, am păstrat un interes constant pentru acest tip de fotografii.
Ideea siluetelor are o lungă istorie. De la desenele rupestre de pe pereții peșterilor și până la arta experimentală care o înglobează, acest motiv fotografic a traversat numeroase medii artistice în fel și fel de forme. Ce poate diferenția expoziția mea de o altă expunere a unei asemenea reprezentări artistice este, la finalul zilei, experiența personală.
Un aspect intrigant al lucrărilor, consider eu, este încrederea absolută pe care o am în posibilii privitori ai acestora. Nu există un răspuns concret, o interpretare definită pe toate planurile a ceea ce vezi într-o fotografie. Îmi doresc ca lipsa concretului și accentuarea esențializării unor forme să stârnească curiozitatea din interiorul fiecăruia dintre noi, necesară pentru a completa fotografia. Mesajul transmis este materializat în urma unei colaborari mai mult sau mai puțin directe între mine și cei care observă fotografiile.
„Contururi” își propune să instige o deschidere pentru păreri personale, o introspecție, un dialog atât exterior, cât și interior. Frumusețea unui asemenea mediu artistic este dată de aparenta simplitate a reprezentării vizuale. Pornind de la acest aspect, fotografiile pot avea o însemnatate diferită pentru fiecare dintre noi, iar răspunsurile pe care le căutăm sunt rezultate în urma unei explorări profunde a necunoscutului. Mintea umană este cel mai rodnic loc de joacă pentru formarea unor sentimente. Lucrările mele nu trebuie să dicteze un așa-zis sentiment. Alături de privitori, atât potențialul expoziției, cât și al meu ca viitor artist vizual, vor putea fi valorificate.
Vă mulțumesc și vă aștept să explorăm împreună universul formelor de lumină”.
Tudor Dițu, student anul II la Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC), departament Imagine de Film și TV.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 10 martie 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 09:00-17:00.