Comunicat de presă eveniment Izvor – inspirat din scrierile Marthei Bibescu

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” și Compania de Artă Socială și Educație Alternativă vă invită duminică, 31 martie 2024, începând cu ora 14:00, la evenimentul intitulat „Izvor – inspirat din scrierile Marthei Bibescu”.

Scenariul evenimentului are ca pilon central opera „Isvor, le pays des saules“ / „Izvor, Țara Sălciilor” în care bogăția orizontului sufletesc și spiritual a celor surprinși de autoare, aduce putere și noblețe, bucurie și tristețe, polarități care fac acest text foarte interesant și bogat în valențe artistice.

Opera „Isvor, le pays des saules“ / „Izvor, Ţara sălciilor” de Martha Bibescu a fost publicată în anul 1923, la Paris.Prefața primei ediții a acestei cărții în limba română a fost semnată de scriitorul Mihail Sadoveanu care scria, printre altele: „De data aceasta, doamna Martha Bibescu dă publicului românesc «Izvor», o lucrare pătrunzătoare, în care pământul natal vorbește cu șoapte de o delicateță infinită inimii noastre. Marele rezervor care e poporul poate da din când în când la lumina lumii genii surprinzătoare (…). O moștenire de cultură și artă. Doamna Bibescu scrie și vorbește limbile apusene. Şi-a scris cărțile în franțuzește şi englezește. Operele sale au fost traduse în multe limbi. Datoria noastră e să-i deschidem drum către cititorii de limbă românească (…)”.

După publicarea acestei lucrări, care scoate în evidență trăsăturile poporului roman, a țăranului și a dragostei sale pentru pământul strămoșesc, scriitoarea Martha Bibescu primește pentru a doua oară Premiul Academiei Franceze (primul fiindu-i oferit în anul 1908 pentru cartea „Les Huit Paradis” / „Cele opt raiuri”).

Pentru întreaga sa activitate literară, Prințesa Martha Bibescu a fost distinsă, în anul 1954, cu Marele Premiu de Literatură conferit de Academia Franceză. În anul 1955, a fost aleasă membru al Academiei Regale de Limbă și Literatură Franceză a Belgiei.

Parteneri media: Agerpres, Trinitas TV, Jurnal de București, Amos Press.

Intrarea la spectacol este liberă!