Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca vă invită duminică, 8 octombrie 2023, începând cu ora 12:00, în Sala Scoarțelor, la evenimentul „Enescu și lumea muzicală pariziană”.
Evenimentul se desfășoară sub auspiciile celebrării a 30 de ani de francofonie în România și aduce în atenție personalitatea lui George Enescu în contextul lumii culturale franceze, prin materiale din arhivele pariziene, decupaje din presa interbelică ce reflectă prismatic activitatea, receptarea și integrarea personalității sale în peisajul muzical francez, ca violonist, compozitor, profesor și dirijor.
Lect. univ. dr. Christophe Alvarez este un muzician cu o formare academică impresionantă. Pianist de anvergură, este absolvent al unor școli de prestigiu: École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, McGill University din Montréal, Université Paris IV Sorbonne, Conservatoire de Nice, Université de Nice ,,Sophia Antipolis”. Christophe Alvarez desfășoară și o prodigioasă carieră didactică în mediul academic. Susține cursuri de măiestrie, este invitat ca membru al juriului la concursuri internaționale și este un pasionat interpret al muzicii de cameră. Fost asistent universitar la Universitatea McGill din Montréal și la Universitatea din Nisa, el este în prezent titular al Catedrei de pian de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Asist. univ. dr. Luca Pulbere, talentat pianist clujean, s-a născut într-o familie de artiști. A studiat la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și ulterior la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. A obținut titlul de doctor în muzică în 2020 și a devenit profesor la catedra de pian a aceleiași Academii. A beneficiat de programe de studiu în Germania și Franța, perfecționându-se cu maeștri consacrați. A susținut recitaluri în diverse țări și a colaborat cu prestigioase ansambluri. Premiat în competiții importante, s-a remarcat și în muzica de cameră, colaborând cu artiști de renume.
Recitalul susținut de cei doi pianiști este precedat de o conferință susținută de muzicologul Cristina Eleonora Pascu, cercetător științific gr. 3. Licențiată în specializările Psihologie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Muzicologie și Pian (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), de-a lungul timpului a efectuat stagii de cercetare la Universitătile din Cambridge, Paris, Viena, Veneția, Malmö, Freiburg, Vilnius, Antwerp. Cristina Pascu este semnatara a numeroase articole, interviuri, cronici şi avancronici muzicale, publicate în diverse reviste culturale, precum și a volumului La pian cu Alfred Cortot. Artiști clujeni la École Normale de Musique, publicat în anul 2021 la Editura MediaMusica.
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro
Intrarea la eveniment este liberă!