COMUNICAT DE PRESA DE NOS OISEAUX

Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită vineri, 20 octombrie 2023, în Sala Scoarțelor începând cu ora 17:00, la recitalul intitulat De nos oiseaux.

Recitalul va fi susținut de soprana Laura Tătulescu, violoncelistul Thibault Solorzano și pianista Anca Elena.

În program: De nos oiseaux, Lieduri pe versuri de Tristan Tzara pentru soprană, violoncel și pian de Anca Elena.

Trei muzicieni de excepție, Laura Tătulescu, Thibault Solorzano și Anca Elena, își dau întâlnire într-un proiect internațional sub semnul lui Tristan Tzara, De nos oiseaux. Volumul de poeme a fost publicat în 1921, dar atmosfera care se desprinde din paginile lui rămâne actuală. La o sută de ani de la publicarea lor, cele 11 lieduri au fost compuse în 2021, în timpuri marcate de haos, război, Covid, inteligență artificială, dominația tehnologiei, a dispariției umanului și o depersonalizare până la absurd.

Laura Tătulescu – soprană

Imediat după absolvirea Masteratului la Universitatea Națională de Muzică din București în 2005, la numai 24 de ani, devenea cea mai tanără membră a prestigiosului Ansamblu de soliști ai Operei de Stat din Viena susținând debut după debut în roluri ca: Susanna (Nunta lui Figaro), Despina (Cosi fan tutte sub bagheta maestrului Riccardo Muti), Sophie (Werther), Pamina (Flautul fermecat), Musetta (Boema). În 2009, devine membră în ansamblul de solişti ai Operei de Stat Bavareze (München) unde interpretează roluri precum Adina (L’elisir d’amore), Creusa (Medeea in Corinto de Mayr), rolul titular din L’enfant et les sortileges (Ravel), Zerlina (Don Giovanni), ș.a. Pentru premiera mondială a operei „Make No Noise” de Miroslav Srnka, a primit mult ravnitul Münchener Festspielpreis. De asemenea, a interpretat roluri precum Leonore în premiera mondială a operei Catarsi de Benedikt Brachtel în 2017- în cadrul festivalului de operă de la München și premiera mondială a operei Requiem de Thierry Huillet (Franța, 2018) care a fost înregistrată ulterior pe disc cu Orchestre de Chambre de Toulouse în 2019. A avut colaborări importante cu opera din Los Angeles (Lauretta din Gianni Schicchi, premieră în regia lui Woody Allen), festivalul de la Glyndebourne, Concertgebouw Amsterdam, Maggio Musicale Fiorentino, Mostly Mozart Festival din New York, Konzerthaus Berlin, MUPA Budapesta, English National Opera, Edinburgh, Glasgow, Seattle Opera, Cincinnati Opera, Hong-Kong Opera Korea National Opera, Santa Fe Opera, Gewandhaus Leipzig, Munchener Rundfunk, Dialoge Festival la Mozarteum in Salzburg, Atlanta Symphony și Jacksonville Symphony, recital de arii la Rudolfinum în Praga, Carnegie Hall (Weill Hall) New York, Ateneul Roman din București, la Opera din Lille, la Teatro Mayor din Bogota ș.a. În 2022 a înregistrat și lansat discul SILENCE – Anatomia Liedului in 9 Perspective – lieduri din creația compozitorilor români (majoritatea înregistrate pe disc în premieră absolută). Lansarea a fost precedată de un turneu European, iar întreg proiectul a fost distins cu premiul pentru Cooperare Culturală Internaționala de către juriul AFCN.

Thibault Solorzano – violoncelist, recitator

Thibault Solorzano s-a născut în 1992 în Angers, Franța. Inspirat și ghidat de mama sa, violonistă profesionistă, începe studiul violoncelului la vârsta de nouă ani. A absolvit Conservatorul Regional din Angers în 2010, studiind cu Philippe Muller și participând la cursurile de măiestrie ale lui Jerome Pernoo. După doi ani de studiu la Université Sorbonne IV, specializarea muzicologie, începe să studieze la U.N.M.B la clasa de violoncel a Prof. Univ. Dr. Marin Cazacu și Lector Univ. Dr. Răzvan Suma. În această perioadă cantă cu Violoncellissimo și devine laureat al concursurilor Paul Constantinescu, Premiul al II-lea (2016), Premiul Special (2013), Mihail Jora, Premiul al III-lea (2015). A concertat și colaborat cu violoncelistul Marin Cazacu, dirijorii Alexandru Ganea și Gian Luigi Zampieri, precum și cu pianistele Lena Conta, Lidia Ciubuc sau Dana Bădoi. În stagiunea 2021- 2022 cântă în cadrul orchestrei Mihai Jora din Bacău. Începând din anul 2022 evoluează în cadrul proiectului Nuit minimaliste de Andrei Irimia, concertând în numeroase orașe din țară, în festivaluri din țară și străinătate – Classix (Iași), Eurosonic (Gröningen, Olanda), precum și în concertul de deschidere al Capitalei Europene a Culturii de la Timișoara (2023). În 2022, iîmpreună cu pianista Anca Elena a înființat formația camerală Duotonina, formație care a debutat prin turneul național Pas de deux flamenco. Tot în 2022 a început înregistrarea discului „Pas de deux flamenco”. Duotonina a cântat în diverse orașe (București, Bacău, Brașov, Saint[1]Pée, Paris), în cadrul zilelelor George Enescu (Tescani, 04.05.23).

Anca Elena – pianistă, compozitoare

Născută la Bacău în 1979, Anca Elena a absolvit în 2003 Universitatea Națională de Muzică din București, secția interpretare instrumentală–pian. Ulterior experimentează o serie de limbajuri precum jazz-ul, dramaturgia sau compoziția. Ca pianistă, a publicat integrala audio „Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus” de Olivier Messiaen (2020) și suita „24 Minis in 24 Keys” de Ratko Delorko. Compozițiile sale au fost publicate atât pe CD, cât și sub formă de partitură la Editura Muzicală – Suitele „No” și „Andersen”. În 2022 a publicat online primul său CD de improvizații, „Future”. În 2020 și 2021 a susținut muzical lectura povestirilor de Hans Christian Andersen, Fetița cu chibriturile și Lebedele în lectura actrițelor Iuliana Mușetescu și Ilinca Hărnuț. În 2022 a cântat în „Capilar revisited” alături de dansatoarea Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa, producție AREAL și AFCN. În iulie 2023 a cântat în cadrul Zilelor Arabe de la Sibiu, in concertul Voyage Oriental, un proiect Battements de l’Orient inițiat de muzicianul Feras Sarmini. În prezent derulează pe Pianists Corner și Youtube proiectul video „Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus”. În 2023 lansează alături de violoncelistul Thibault Solorzano discul Pas de deux Flamenco, un album de muzică contemporană improvizată.

Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro

Întrarea la recital este liberă!