Duminică, 5 noiembrie 2023, de la ora 13:00 se va deschide la Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” Mogoșoaia, expoziția intitulată „Așa se nasc legendele” a graficienilor Anastasia Stoiciu, Mircia Dumitrescu și Florin Stoiciu, curator Prof. univ.dr. Ioan Cristescu, manager al Muzeului Național al Literaturii Române.
Academician Prof. univ.dr. Mircia Dumitrescu s-a născut la 3 iulie 1941 la Căscioarele, în județul Ilfov. Între anii 1959-1965 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“, avându-i ca profesori pe Vasile Kazar, Eugen Schileru, Horia Teodoru și Gheorghe Ghiţescu. În anul 2005, a devenit doctor în arte vizuale, cu lucrarea „Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie”. Este autorul a zeci de cărți bibliofile și a ilustrat sute de volume literare. A avut un rol crucial în reproducerea manuscriselor lui Mihai Eminescu.
În aprilie 2013 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Pentru activitatea sa i s-au decernat numeroase premii, iar din distincțiile primite amintim Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria „arte plastice” (2003) și Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria „literatură” (2009).
Prof. univ. dr. Florin Stoiciu, născut în 1965 la Mănăstirea, jud. Călărași, este un artist recunoscut la nivel naţional şi internaţional datorită operei vaste, fiind distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler – categoria Arte Plastice, distincție acordată de Președinția României, Premiul Academiei Române, Premiul pentru Grafică al Uniunea Artiștilor Plastici din România etc. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București unde i-a avut profesori pe Constantin Blendea, Mihail Mănescu și Mircia Dumitrescu. Este autorul a numeroase volume, fiind unul dintre puținii teoreticieni în domeniul gravurii moderne și tradiționale.
Dr. Anastasia Stoiciu, născută în 1970, la Constanța, a devenit doctor în arte vizuale în 2022, cu lucrarea „Acuarela – Referințe tehnice și investigații plastice”, sub îndrumarea Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu. A avut numeroase participări la expoziții de grup, naționale și internaționale, șapte expoziții personale la muzee din București și din țară. Printre premiile și distincțiile obținute, amintim Premiul pentru Cultură, acordat de Comisia Națională a României pentru UNESCO. În prezent, este referent de specialitate la Muzeul Național Cotroceni.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 30 noiembrie 2023 și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
Partener: Muzeul Național al Literaturii Române.
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro