ATELIER INTERACTIV PICTURĂ PE STICLĂ

Centrul de Cultură ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” împreună cu doamna profesor Natalia LAZĂR invită copiii cu vârsta de peste 7 ani la atelierul interactiv de pictură pe sticlă POVESTEA ICOANEI.
Atelierul este destinat copiilor și își propune să ofere posibilitatea tuturor să simtă spiritualitatea acestei arte, care, implicit, va duce și la o apropiere de credința ortodoxă.
Coordonatorul acestui atelier, dna. prof. Lazăr Natalia, își dorește să reînvie interesul pentru acest meșteșug străvechi, care ține de universul popular – realizarea icoanelor pe sticlă.
Atelierul interactiv debutează cu o prelegere despre tehnica iconografiei şi despre povestea icoanelor expuse în cadrul expoziției din sala Foișor. Apoi, copiii participanți la atelier vor fi îndrumați să descopere tainele acestui meșteșug străvechi – pictura tradițională a icoanei pe sticlă.
Ei vor creea propriile lucrări, parcurgând următoarele etape :
– Alegerea modelului de icoană,
– Scoaterea izvodului pe hârtie de calc,
– Trasarea conturului icoanei pe sticlă,
– Acoperirea zonelor aurite și a celorlalte spații care compun compoziția,
– Alegerea modelului pentru pictarea ramei,
– Aplicarea lacului de protecție și… icoana este gata.
Este o tehnică relativ simplă, dacă urmezi cu atenție pașii. Copiii vor avea satisfacția unor lucrări frumoase și vor dobândi plăcerea de a încerca și alte modele, mergând astfel spre profunzimea artei, dar și a spiritului.
Valențele artistice ale acestei tehnici, experiența dobândită în cadrul atelierului, pot reprezenta o trăire personală din perspectiva cunoașterii creștinismului și o înțelegere mai profundă a parcursului religios al poporului român.