,

Mogoșoaia ClasicFest … la final

Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, găzduieşte ultimele evenimente ale ediţiei a III-a a Mogoşoaia ClasicFest, eveniment oferit de Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Pro Valores şi Radio România Cultural.

În ultimul week-end al festivalului, sâmbătă, 24 mai şi duminică, 25 mai 2014, de la ora 17, în Sala Scoarţelor, puteţi fi martorii a două recitaluri în care protagonişti vor fi artişti de mare valoare.

În prima seară, cea mai valoroasă soprană a scenelor lirice din România – Sorina Munteanu şi pianista Viorela Ciucur, vă vor introduce în universul sonor creat de Richard Strauss, un recital prin care marcăm şi 150 de ani de la naşterea compozitorului german.

Duminică 25 mai, de la ora 17, va susţine un recital o artistă cu o carieră de invidiat- pianista Ilinca Dumitrescu. Aceasta, avându-l invitat pe fagotistul Vasile Macovei, vă propune un program inedit – “Muzica din vremea lui Galileo Galilei”, prilejuit de împlinirea a 450 de ani de la naşterea marelui om de ştiinţă italian.
Recitalul de sâmbătă va fi precedat de la ora 16, de o conferinţă susţinută de istoricul de artă Oana Marinache, cu tema: „Reşedinţe bucureştene ale familiei Bibescu – Brâncoveanu”.

Soprana Sorina Munteanu, astăzi una dintre vedetele scenei lirice româneşti, a absolvit Facultatea de Arte din Timişoara, a urmat cursuri de Master la Academia de Muzică Gh. Dima din Cluj, a participat la cursuri de măiestrie susţinute Mariana Nicolescu 1996, Alexandru Farcaș 1997, Ionel Pantea 2000, Renato Bruson 2004, Viorica Cortez 2009. În 1995 debutează ca mezzosoprană, la Opera din Cluj. În 2002 a devenit prim solistă a Operei din Timişoara. Are o voce rară, aşa numită voce falcon, care permite abordarea cu egal succes atât a repertoriului de mezzosoprană, cât şi a celui de soprană dramatică. În anul 2003 a devenit prim solista Operei din Bucureşti. Sorina Munteanu a repurtat succese impresionante la operele din Essen, Budapesta, Bratislava, Praga, Frankfurt. Ca interpretă de lied sau a unor partituri vocal-simfonice a fost invitată în Statele Unite ale Americii, Belgia, Bulgaria, Germania, Olanda, Franţa, Italia, Elveţia, Macedonia, Portugalia, Spania. În 2010 a primit în cadrul galei vip, titlul de artistul liric al anului.

Viorela Ciucur este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, este doctor în muzicologie, din 2003 este şi profesor asociat al Universităţii din New Jersey, a susţinut peste 300 de recitaluri şi peste 50 de concerte cu orchestrele ţării, a cântat pe scene din Germania, Italia, Anglia, Olanda, Austria, Grecia, Canada.

Pianista Ilinca Dumitrescu este o artistă care a concertat în oraşe de pe cinci continente, 40 de ţări, 34 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. Şi-a început studiile la Bucureşti, printre profesorii săi numărându-se Cella Delavrancea şi Mihail Jora. Este absolventă, cu distincţia maximă “Diplomă de Merit”, a Conservatorului “Ceaikovski” din Moscova, la clasa maeştrilor Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier. Deţine o discografie semnificativă, în România şi S.U.A., cu lucrări de Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu, Messiaen ş.a. A predat cursuri de măiestrie în Cehia, S.U.A, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia. Face parte frecvent din juriile internaţionale ale unor concursuri de pian. Este deţinătoare a multor distincţii, printre care amintim: Premiul Academiei Române (1995), Premiul Institutului Cultural Român (2003), Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler (2004), distincţia “Commendatore dell’Ordine della Stella della Solidarietà Italiana” (2005). Doctor în Muzică la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti. În 1980 a devenit solistă concertistă. Între anii 1994 – 2006 a fost Director al Muzeului Naţional “George Enescu” din Bucureşti. Din 2007 este Director – coordonator al Departamentului Muzical din Televiziunea TVH şi realizator al emisiunii “Ilinca Dumitrescu şi invitaţii săi”.

Vasile Macovei este prim fagotist solist din anul 1978 al Operei Naţionale Bucureşti şi din 2004 Doctor în Muzică. Vasile Macovei este fondator şi membru al ansamblurilor: „Hyperion”, „Traiect”, „Gaudeamus”, „Modus” şi „Archaeus”, cu care a susţinut nenumărate concerte. Un artist care s-a perfecţionat în Italia, Franţa şi Germania. Laureat al Concursului Internaţional de la Markneukirchen (Germania, 1978), Vasile Macovei are o susţinută activitate solistică în ţară şi străinătate. Amintim turnee în Italia, Franţa, Elveţia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, Marea Britanie, Spania, Danemarca, Mexic, India, Japonia, Egipt, Malaysia, Portugalia ş.a.
În afară de muzică, mai are o pasiune – poezia, a publicat în anul 2000 volumul de versuri „Sfere sculptate”.

Programul complet pe: http://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti, prinCentrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, Radio România Cultural, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ExcesMusic.

Partener: Marconi Relax.

Parteneri media: Radio România Muzical, Observator cultural, Port.ro, Agenţia de carte.ro, Artindex, Looms, Onlinegallery.ro, Diseară.ro, Modernism, Calendar evenimente, SensoTV, Art Act magazine.