“E timpul să încurajăm frumosul din tineri!”

S-a încheiat cea de-a 15-a ediție a celui mai mare concurs de arte pentru liceenii din România, LicArt, condus de jurnalistul și scriitorul Radu Herjeu. Ca în fiecare an, finaliștii celor două secțiuni, Poezie și Fotografie, au petrecut o săptămână în Tabăra de Creație din București. Aici, utilul s-a lăsat împletit cu plăcutul, la numeroasele workshopuri susținute de poeții Simona Popescu, Răzvan Țupa și Sorin Despot, și fotografii Daniel Mihăilescu, Francisc Mraz, Cristian Munteanu și Vlad Eftenie, în cele câteva excursii tematice și în numeroasele concursuri interdisciplinare.

Pe 30 august, în ultima zi a Taberei, finaliștii LicArt au fost găzduiți de Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, au vizitat muzeul ascultându-i în același timp istoria, s-au bucurat de workshop-uri de poezie și fotografie, de frumusețea și atmosfera locurilor și de o recepție festivă în onoarea lor.

La finalul taberei au fost anunțați și câștigătorii actualei ediții LicArt. La Fotografie, cele 3 premii, în valoare de 1.500 de lei fiecare (sponsorizate parțial de Fotohobby), au mers la Raul Craioveanu (Drăgășani) – fotografie alb-negru, Bogdan Ionuț Anghel (București) – fotografie portret, Alexandru-Sabin Husariu (Tulgheș) – fotografie diversă. La poezie, premiul I (1.500 de lei) a revenit lui Petruț Dinu (Buzău). El a  fost urmat pe podium de Codruța-Irina Corocea (Câmpulung Moldovenesc) (premiul II – 800 de lei) și Bogdan Constantin Enache (Pașcani) (premiul III – 500 de lei). Găsiți toate creațiile premiate pe site-ul www.licart.ro.

Marile Jurii la cele două secțiuni au fost formate din personalități marcante din domeniile respective: poeții Simona Popescu, Răzvan Țupa, Radu Vancu și criticul Paul Cernat, respectiv fotografii Dinu Lazăr, Radu Sigheti, Vadim Ghirdă, Vlad Eftenie și Bogdan Panait.

La ediția a 15-a a LicArt s-au înscris 792 de liceeni la secțíunea Fotografie și 827 la Poezie. Valoarea totală a premiilor (neincluzând Tabăra) a fost de 12.000 de lei.

Alături în proiect au fost: Primăria Generală a Capitalei, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Universitatea Politehnică București și companii private West Gate Studios și Bioderma.

***
LicArt, cel mai mare concurs din România este pe cale să devină una dintre cele mai puternice mişcări culturale din ţară. De 15 ani, zeci de mii de liceeni au avut oportunitatea de a-şi măsura forţele artistice, de a-şi arăta talentul şi de a fi apreciaţi de personalităţi remarcabile.

LicArt a stimulat simţul artistic al multor tineri, nu doar prin organizarea celui mai mare concurs de acest gen, prin oferirea la finalul fiecarei ediţii a unor premii deosebite sau a posibilităţii de a participa la work-shop-uri susţinute de profesionişti, dar, în primul rând, prin faptulul că oferă an de an posibilitatea ca o nouă generaţie să fie integrată în Familia LicArt.

În această perioadă dificilă, LicArt rămâne printre prea puţinele spaţii de afirmare a valorii, în care tinerii se pot exprima, pot comunica, pot fi recunoscuţi şi înţeleşi.

LicArt este organizat de Clubul Nouă ne Pasă, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice.