Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Asociația Pro Valores, vă invită sâmbătă, 4 aprilie 2015 la două evenimente deosebite: la ora 16 are loc vernisajul expoziției “Memoria imaginii”, a artistului ieșean Felix Aftene, iar de la ora 17 veți fi martorii unui spectacol de mare încărcătură spirituală, prin care actrița Daniela Nane, acompaniată de chitaristul Costin Soare, va încheia Turneul “Armonii pascale”.

Versurile unor poeţi ca: Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voiculescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crainic sau Costache Ioanid, se vor împleti cu armoniile imaginate de: Johann Sebastian Bach, Heitor Villa-Lobos, Franz Schubert, Agustin Barrios-Mangore.

Cu acest prilej actrița, cu o prezență scenică fermecătoare, a declarat: “Mă bucur mult să aduc în fața iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace și dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoție și încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea și noblețea din suflete.”

Memoria imaginii, proiectul plastic propus de Felix Aftene pentru spațiul amplu al Palatului Brâncovenesc, aduce pe simeze forme elansate, scene dinamice, un bestiar fragmentat și scenografii riscate, toate învăluite într-o stranie și – pe alocuri – înduioșătoare autoreferențialitate. Vă așteptăm la Palat, cu orizontul de așteptare al unei emoții intense.

Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din Bucureşti din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrală Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după înmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, româneşti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Român, cât și în alte oraşe din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice.

Costin Soare este unul dintre cei mai activi şi mai implicaţi muzicieni-chitarişti ai generaţiei sale. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, organizator al „Serilor de chitară” din stagiunea Fundaţiei ACCUMM de la Palatul Suţu, Bucureşti. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (“teacher training program”) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale “Academiei Sighişoara”, iar în iunie 2014 a lansat CD-ul intitulat „Nocturne şi dansuri”, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: J.S. Bach, B.Britten şi T.Takemitsu.

Felix Aftene (1972) este un artist reprezentativ al generației din care face parte, cea în care se manifestă noul val al figurativului bine temperat. Cu o activitate expozițională prodigioasă, în țară și în afara granițelor, multiplu premiat și apreciat de critica de specialitate, Felix Aftene se reinventează cu fiecare propunere pe care o aduce în spațiul public.

Amănunte pe: https://armoniipascale.wordpress.com

Pe parcursul turneului artiștii vor purta creații vestimentare semnate Alina Maria Mărgulescu – designerul vestimentar al proiectului Borangic. Acest proiect reuneşte profesioniști din mai multe domenii: parfum, fotografie, arhitectură, structură, design de bijuterie, regie şi grafică în scopul suținerii singurului producător și țesător de borangic din România – Cristina Niculescu.

Organizatori: Asociaţia Culturală “Pro Valores” şi Amena Studio.

Sponsori: Acqua Carpatica, Domeniile Sâmburești și Tipografia Docuprint.

Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti.

Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Port.ro, Onlinegallery.ro, Observator cultural, Calendar evenimente, Agenţia de carte, Ziarul Metropolis, Bucureşteni.ro.